Olja Ivanjicki slike


Olja Ivanjicki je rođena u Pančevu 1931. godine, kao ćerka ruskih emigranata. Do studija je živela u Kragujevcu, a onda upisuje Akademiju umetnosti, gde stiče neophodno znanje i veštine za predstojeću vrlo uspešnu karijeru. Po završetku postdiplomskih studija dobila je stipendiju Fordove fondacije za nastavak studija u SAD.

Bio je jedan od 13 članova društva „Medijala“, osnovanog 1953. godine. Članovi grupe bili su: Olja Ivanjicki, Miro Glavurtić, Vladimir Veličković, Kosta Bradić, Ljuba Popović, Dado Đurić, Milić od Mačve, Vladan Radovanović, Uroš Tošković, Milovan Vidak, Siniša Vuković i Svetozar Samurović.

Izabrana je za najboljeg slikara dvadesetog veka u Jugoslaviji, takođe je dobitnik Sedmojulske i Vukove nagrade za životno delo, kao i mnogih drugih značajnih nagrada u zemlji, a Međunarodni biografski centar iz Kembridža i Američki biografski institut uvrstili su je u “vodećih 500 lidera od uticaja“ 1998. godine, takođe je odabrana za “Međunarodnu ženu godine“, “Vodećih 2000 intelektualaca sveta“, “Izuzetni pojedinci 20. veka“.

Izlagala je samostalno na 87 izložbi. Šezdesetih godina prošlog veka prva je počela sa pop artom u Beogradu.

Preminula je 24. juna 2009. godine u Beogradu u svojoj 78. godini.

Olja Ivanjicki slikarka