Ljuba Popovic slike


Ljuba Popovic slikar rodjen je u Tuzli, 1934. godine a već četiri decenije živi i stvara u Parizu, postao je legenda ovdašnje likovne scene, odnedavno i akademik SANU. U Valjevu je proveo mladost do studija u prestonici. Ljuba Popovic je pripadao grupi Mediala, u svom radu nevelikih dimenzija, mašta i psiha su u prvom planu. 1963. je krenuo u Pariz, sa preporukom Alekse Čelebonovića tamošnjim galeristima.Od početka sedamdesetih godina u Popovićevom slikarstvu javljaju se boje, mnoštvo boja kojima je dočarana slična tematika: ispijena ženska tela, glave bez lica, raspadnute forme, fragmentizovani predmeti i elementi arhitekture. Pozadina scena je sada najčešće pejzaž iz koga izbijaju neobična svetla, fantastično bilje, ruševine.
U Francusko j je jako bio poštovan. Napravljen je i kratki dokumentarni film „Ljubav, čudovište svih vremena“ iz 1978.godine, francuskog reditelja Valerijana Borovščika čije je poreklo iz poljske. U filmu je prikazan jedan dan Ljubinog života. Tokom života živeo je na relaciji Valjevo, Beograd i Pariz. O njegovom životu pisali su mogi poznati autori.

Ljuba Popovic je osnovao galeriju u Valjevu 1985. god., nekoliko godina pred njegovu smrt tačnije 2013. god. dobila status ustanove kulture od nacionalnog značaja. Danas je to ekskluzivna galerija koja poseduje jednu veliku zbirku koja broji preko 550 slika.

Bio je jedan od 13 članova društva „Medijala“, osnovanog 1953. godine. Članovi grupe bili su: Olja Ivanjicki, Miro Glavurtić, Vladimir Veličković, Kosta Bradić, Ljuba Popović, Dado Đurić, Milić od Mačve, Vladan Radovanović, Uroš Tošković, Milovan Vidak, Siniša Vuković i Svetozar Samurović.

Za člana SANU Ljuba Popović je izabran je 1991. god. Najbolja dela  se danas nalaze po brojnim svetskim zbirkama i muzejima.

Preminuo je 12.08.2016. godine.posle duge i teške bolesti.

Ljuba Popovic slikar


Ljuba Popovic – Prodate slike: